Colruyt trekt verder de shortsea kaart

Sinds enkele jaren heeft Colruyt een deel van haar importladingen vanuit Griekenland overgeschakeld naar shortsea vervoer. Sinds begin 2015 werd het aantal zendingen verhoogd en worden er diverse commodities (wijn, tomatenpasta, fruitconserven) met verschillende vertrekken per week verscheept vanuit de havens van Thessaloniki en Piraeus. Hiermee reduceert Colruyt haar CO² uitstoot met bijna 1 ton per verscheping in vergelijking met het transport met vrachtwagens, een belangrijk criterium in de evaluatie die Colruyt als ecologisch bewuste verscheper heeft gemaakt.

Om dit alles mogelijk te maken, besloot Colruyt in zee te gaan met ACB Agencies. Dit Antwerps bedrijf biedt met haar dienst SEA45 een vloot aan van 45’PWHC (palletbrede en high cube) containers (capaciteit 89m³) die het equivalent van een volle vrachtwagenlading kunnen laden (33 europallets). De dienst is op deur-deur basis gebouwd, zodat Colruyt haar goederen direct aangeleverd krijgt in de diverse distributie-centra in de regio Vlaams- en Waals Brabant. Voor zware ladingen, waarbij er maximaal 30 pallets geladen worden, wordt er ook gebruik gemaakt van 40′ palletbrede containers. Naast het ecologisch aspect van de goederenstroom is er ook de kost-factor die Colruyt kon overtuigen om met ACB Agencies samen te werken.

ACB Agencies biedt naast de SEA45 diensten op Griekenland een gelijkaardig shortsea-concept voor de Turkse markt, waarbij er ook gebruik gemaakt wordt van intermodaal vervoer voor ladingen die een snellere transittijd vereisen.

De samenwerking tussen Colruyt en ACB Agencies wordt verder doorgetrokken voor importladingen vanuit de UK, een van de thuismarkten van ACB Agencies. Zij zijn sinds 1995 agent voor BG Freight met containermogelijkheden naar Ierland, Engeland, Noord-Ierland en Schotland. Zij wonnen de Shortsea Award in 2011 o.a. met een innovatief intermodaal concept voor Bosch-Siemens vanuit Zuid-Duitsland naar het Verenigd Koninkrijk.

ACB Agencies – Glenn De Clercq – Tel + 32 3 546 44 10 – gdc@acbgroup.be – www.acbgroup.be
Colruyt – Yoeri Defrenne – Yoeri.defrenne@colruytgroup.com

Artikel op website www.shortsea.be: klik hier